Google+ Followers

Ini Blog SaYa.. So suka hati saya lah Sayang!

Wujud blog ni sbb aku suka bercerita.., cerita sendiri, kepada diri sendiri jugakk. syok sendiri, perasan ka bla..bla suka ati aku..,& Aku suka novel.. suka kongsi kat sini... & sekarang hobi baru layan korean.. hehe kisah aku x menarik pon so x suka x perlu baca ye sayanggg... tak baik mengata, saya X ganggu org.. penceritaan kenangan idop aku tiada kena mengena dengan org lain baik idop lagi @ dah padam.. he TQ

13 July 2014

Spagetiiii sangatt

Tatam demam, nak makan sepegeti kata die.. kehelas kau matt
nak yg putih..
merah x mo..
tu bahan  yang aku guna..
blasah ajekk..
aku x guna susu segar... loya aku haha.. pakai air jekk...
malam kang aku cite cam ne aku blasahhh jek masakk ni..
minyak pon pakai minyak biasa.. pedulik aku janji minya dahh le...

10 July 2014

Karipap roti inti daging

Nak citer menu bebuka semalam..
semalam kan off, jadi terajin..
kai ingat senang aku nak rajin kan diri ke haha..
ni ulam pengaga masak lemak ikan sepat masin..
mak aku ade tanam kat belakang umah.. gumok2 daun die geramm kecorr kita haha
cam telebih kunyitt jek kann.. kuning bona kauuu ehhh

Sambal bilis potaii...

haa ni nak citer pasal karipap roti..
aku tengok kat fb... alah fb budak2 berdiet tuu..
x termimpi seumur idop aku leh wat karipap laki aku pon pelik memulaa haha
sbb mmg gupa karipap kan? mkn die dok pikir masa bila kau mengadun tepong wakaka..
pandangan pertama mmg x perasan tu sebenaunye roti..
buat gemok2 inti penuh2.
inti daging tu..
kalau org jual pon begoncang isi dalam tu..
aku buat padat gila..
ade yg merkah masa goreng haha nasib x terburaii..

goreng 10 keping selamatttt sekelip mata... he
laki aku kata : tipuuu..tipuuu pengelat pakai kulit roti tak aciii..
pedulikk akuuu haha janji abisss...
nak resipi? meh aku bagi ni

untuk inti sama cam murtabak popia meh aku c0py jap 

1. kentang 2 biji kasi daduu.. pastu aku rebus
2. bawang aku x suka banyak. so aku guna utk tumis jek sebijik sudahh
3. bawang putih2 bijik kasi hempas jek he
(kau kalau suka bawang letak lah bebanyak x de sape nak marah ko)
4. serbuk kari daging 3 sudu beso. aku suka rasa kari power2.
5. kulit popia ( aku beli saiz beso senag mau lipat)
6. daging kisar ( aku pakai romli nye daging 2 peket, nak letak banyak suka ati)
7. telor 2 bijik
8. minyak
9. garam/pak aji ikot rasa lahh
10. lada basah hiris2 le

Cara masak:

Tumis bawang2 tuu
Masukkan rempah. Tumis bersama hingga naik minyak
Masukkan daging kisar. Tumis hingga daging  masak ( hingga air daging kering )
Tambah garam/pak aji secukup rasa.
Hamper kering masuk lada hirs tu n kentang. Kentang aku dah siap rebus x pe lah kan..
Setelah bahan itu kering, masukkan ke dalam bekas.
Campurkan bersama telur. Telur tidak perlu dimasak . #masukkan telur apabila ready untuk letak bahan2 dalam karipap roti...

okeh dah siap inti bagi sejok sikit.
roti kau gelek bagi leper. buang kulit keras tepi2 tu..
kau tengok gambar..
dah leper roti masuk dalam acuan karipap..
aku guna saiz kecikk cumel tu..
masuk inti satu sudu besar dah cukup gumok dah..
lebih kang barai plak dlm kuali..
pastu tutup n tekan.. dah siap bentuk karipap..
goreng x payah lama lahh
kasik kuning2 perang dah angkat..
garing2 sedappp...

k byeee

09 July 2014

Off! nak wat pe? | Wayang | Korea | Novel??

tajuk n3 tah hape2.. jiwa kaco jek ko haha
hari ni off, plan awal nye nak pi tengok transfomer..
tapi di sbbkn kejutan pepagi tadi hingga terbagon kan diri..
pastu siap mengelupo carikk membe haha..
sblom tu mmbe dah call aku 2x..tp masuk  voise mall line maxis kat sini kan macam kimakk jek kann.
okehh kecoh tadii selesai lahhh..
aku je yg lebihh membe aku ok jekkk.. kau pehal lizarr oiiii
so ni dah tekebil2
ape aku nak wat nii..? masak? lambat lagi..
malas lak nak keluar..
dok umah sendiriiiikk, anak semua dah sekolahhh sunyiiii makk nakkk (ayat cam cibbbbbsszzZ)
ingat keluar gak lah jap lagi..
carik novel jekk... x jumpa lagi novel cik bunga n encik sombong tuuuuu... uwwaaa
sblom tu nak citer pasal korea hhehe
banyak gilakk citer baruuu wehhhh
aku follow 2 jek wat masa ni.. leh gilas kalau tengok semua haha mana smpat..
memula "

'Fated to Love You'

Aku dah tengok baru 2 episod... nak tau ape sbb aku follow citer ni hehe
sbb ade Choi Jin Hyuk hehe alah hero Emergency Couple tuu dahhh
dlm citer ni die bukan watak utama tauu
watak utama si jang hyuk & jang na ra
kisah nye si jang na ra ( kim mi young ) ni gadis biasalah kan secara x sengaja telah mengandungkan anak kepada org kaya lah kan watak jang hyuk ( Lee Gun ).
boleh ke cakap secara tak sengaja??? haha...
sebenaunya masa tu dorg mabok n tersalah bilikkk haaaakau tu lahh citer die hehe
baru 2 episod x leh cakap banyak pon kan.
bawah ni aku copy sinopsis die
Sumber dr : http://www.viki.com/tv/23484c-fated-to-love-you-korean-version



Cerita yg ke 2
ENDLESS LOVE


pastu aku baru abis dwld movie lakonan gong yoo 'the suspect' alah dulu die belakon drama coffee prince& Big tu  


Gong Yoo  sebagai Ji Dong Chul, Seorang pengkhianat Korea Utara  yang pernah menjadi agen top yang dikhianati oleh negaranya. Dia menjadi suspect  utama dalam kes pembunuhan di film ini, dan untuk membersihkan namadie cuba untuk menangkap pembunuh sebenarnya. Best lah citer die begasak gasak,,…
okehh pic stok ade lensung pp
gong yoo
lee seung gi


tampo nakk.. he

k byee..

06 July 2014

Cerita bulan pose mggu petama

Dah semggu kan kita pose..
x de ape nak citer sangat..
cuma nak share pic2 yg dah ade kat ig tu mesti lah masuk sini kan...  
dah kata kenangan aku kan...
pic sitatam n si bad ni masa hari pertama pose..
tatam pose penoh tau hari pertama..
ko caya?? aku pon terkejot haaha..
tatam baru 5 tahun. asal nya nak soh die sekerat hari..
memandangkan hari pertama tu cuti so berjemaah je lah dok umah x pi mana.
cuaca pon elok2 x panas. sitatam leka jek main game..
ada gak lah jam 3 die mintak air.
aku cakap tatam kan pose.. die x nagis pon ok kita teruskn jek..
jam 6.30 die dah start meringek..
bapak die ajak pi bazar bagi leka..
sayang weh sejamm jek lagi tuuu...
so mmg cantik lah penuh die satu hari..
esok nye teros x mo bangon sahor cehhh.
sampai la ni x mo pose.. cam serik plakk haha..
x pe kita kasi cann...baru 5 tahun pon. pelan2 lahhh
eh x lama lgi aku nak dapat cucu tau haha
cucu bulusszzz...
aku suka mutabak daging... suka sangat tau.
tapi bila beli manjang dapat murtabak bawang.. daging kedekottt padahhhh.
kebetulan member aku share resipi murtabak popia senang gilakkk..
so semalam aku buat.. hari ni repeat lagii..
meh aku share resipi die :
1. kentang 2 biji kasi daduu.. pastu aku rebus
2. bawang aku x suka banyak. so aku guna utk tumis jek sebijik sudahh
3. bawang putih2 bijik kasi hempas jek he
(kau kalau suka bawang letak lah bebanyak x de sape nak marah ko)
4. serbuk kari daging 3 sudu beso. aku suka rasa kari power2.
5. kulit popia ( aku beli saiz beso senag mau lipat)
6. daging kisar ( aku pakai romli nye daging 2 peket, nak letak banyak suka ati)
7. telor 2 bijik
8. minyak
9. garam/pak aji ikot rasa lahh
10. lada basah hiris2 le

Cara masak: 

Tumis bawang2 tuu
Masukkan rempah. Tumis bersama hingga naik minyak
Masukkan daging kisar. Tumis hingga daging  masak ( hingga air daging kering )
Tambah garam/pak aji secukup rasa.
Hamper kering masuk lada hirs tu n kentang. Kentang aku dah siap rebus x pe lah kan..
Setelah bahan itu kering, masukkan ke dalam bekas.
Campurkan bersama telur. Telur tidak perlu dimasak . #masukkan telur apabila ready untuk letak bahan2 dalam kulit popia. Jika mahu simpan bahan masakan tadi, tak perlu tambah telor.
Letakkan bahan yang sudah dicampur telur tadi ke atas kulit popia. 
Boleh buat bentuk ikut suka.
Lipat kulit popia. Pastikan bahan tadi tidak terlalu banyak dan berair. 
Nanti kulit popia boleh koyak dan bocor.
Panaskan minyak. Goreng hingga warna keperangan.
Siap!

ingat jangan tamak letak bebanyak intiii hahah bocor nnt...
k byee..





30 June 2014

Cik Cinderella dan Encik Tengku | AIRISZ


Baru beli tadi,,
benaunye aku cari novel die yg satu lagi " Cik Bunga Dan Encik Sombong.." dah 2 kedai buku aku carik x de.. abis ke?? aku baru kenal karya Airisz ni..
mula2 si kakak lah pinjam novel (" Cik Bunga Dan Encik Sombong..") kawan die punya.
kawan die nak cepat pulak x smpat aku katam lagi cass..
baru smpai bab si intan bawak balik encik sombong die tu ke kampung..
x best betul baca x abis ni..
tu yg pi carik.. aku pi popular kat tesco x de.. abis.. tapi mmg aku jumpa yg terbaru ni. tapi x beli.. sian aku asik tinggal ketapi haha.. org dah kuar novel baru aku merangkak lagi cark yg lama  bestseller tu mmg payah lah nak carik ni.
so tadi sebelom pi sepital singgah jap giant muar. kat kedai buku tu pon x de lah " Cik Bunga Dan Encik Sombong.." mak kiciwaa...
jadi x payah layah kiciwa sangat wehhh
belik jek yg terbaru ni... macam best ni.. tggu aku baca eh nnt aku review
k bye


25 June 2014

Banyak kije!

Aku rasa aku banyak kije..!
ade sape percaya..?
lantak ko lah x caya.. hehe
meh datang sini nengokk..
macam pepening langau aku dok celah rak ni..
kipas x smpi plakk.. panass wehhh... dahh abis bab kije. sikit jek.. x leh bebanyak..
ni nak cite ni kampung aku x de airr tau takk...
seksa aku nak yakk hahha puihhh
sebelom x de air tu dekat 3 mggu kot air keladak melekat2..
dedengo cerita air kat loji belah mana tercemar sisa indutri..
kau bayang sympoo rambot jadi kejong..
nak buat minom mmg x berani, aje mampos tau takk..
kena beli..
air mineral kau ingat murah..
x de stok smpai ke merlimau tau.. kena beli kat muar.. nasib ade negeri jirann hahhaa..
la ni air yg keladak melekit tu kat umah mak aku dah x de..
tapi kat umah aku tu air bertangki.. nak kena buang air tu.. nak kena basuh itu tangki pehhhhh
dah la benci lah cita pasal air ni...
Hari tu abg Bad beli kan mak die kerongsang bunga ni..
cantik takk... kembang idongg.. hehe
membe aku ade jula jelly kelapa..
die wat sendiri okehh..
nak oder tu nmpk no phone die?? ha call lahh
sedap tau musim paneh2 ni sejok tokak kau
Gambar: sesambil tengok #transfomers
hari tu aku masak spegetti carbonara..
ehh itu pon nak hebohh ke haha..
suka ati aku lahhh.. haha aku baru tau buat tau... banggang sangat yg dlm tin tu pon susuh aku nak buat tau tak hehe
aku guna prego jek..
sedap tau tapi x payah makan bebanyak lahh pening he
ke bye..



14 June 2014

Review Novel : Cinta Dorayaki | Izza Aripin


Sumpah cite ni best..
dah lama aku tengok buku ni. tapi pandangan buruk aku masa tu mesti x best,  tajuk tah ape2..
seseorang dah pinjam buku ini dan bagitau kat aku die ulang 2x sblom pulang..
aku :sedap sangat ke kak?
Akak : Best gila..
kisah die lain sikit.. durrah tu klakau..
n watak laki die tu (zharif)spy okehhh.. mak mentue die pon spy
dorg ni ade misi siasat kes bunoh bapak si zharif tu..
sangat best kisah si Durrah a.k.a die lah Dorayaki.. nama die Durratul Munawwarah ( nama die best ) staf myskoll. durrah ni brutal, suka nyuruk bawah meja haha.. suka gelar nama org ikot suka ati die jek contoh Zharif digelar nye Lanun ketua die okeh si zharif ni, Email jadi anak gajah..Hobbit Hitam la . Fei Fei chucky laa. baca novel ni penat gelak ah, punya banyak die listkn nama.
Banyak dugaan lah kisah cinta dorang ni..
mak si zharif x suka..
ye lah mengganggu misi dorg bila si anak ni leka becinto kan...


08 June 2014

Patah Sayap -OST Kerana Terpaksa Aku Relakan Nadia Aqilah Bajuri

Kau tengok citer ni??
aku tertengok hari tu..
dah epsd 8..
macam best watak si indah tu lakonan izreen azmida cam sengal2, naif tapi pandai tau

x paham citer so maraton kat tonton.com.my dari mulaaaa..
semalam kan cuti umum... ni lah kojo..
aku bukan nak cita pasal citer ni hehe alah lom abis lagi pon. novel die pon aku x de so tggu lah smpai abiss
aku nak cita lagu tama dalam citer ni...
best sore die lagu patah sayap tajuk lagu..
mula2 ingat elly mazlein carik kat google x de ehhh bukan elly nyanyii
tengok citer ni smpai abis nama penyanyi nadia aqila bajurii
eh die pelakon dalam cite ni..
ohh baru ku tau die leh nyanyii
sedap lagu die..
aku dah siap dwld ni kat youtube
lirikkk sekali hahaha...




LIRIK PATAH - NADIA AQILAH (POMPA BENSIN)

Kerinduan dalam hati
Bagai ditusuk sembilu bisa
Ku tak sanggup menahan sakit di hati
Ku mengharap kesakitan ini sementara
Ku terjaga kau tiada di sisi
Bila sedar erti cintamu padaku

Airmata yang mengalir
Menemani ruang hati ini
Namun kini ku tahu tiada yang pasti
Bila sedar erti cintamu

Patah sayap ku patah
Tak mampu terbang lagi
Bila tanpa cintamu
Hidupku tak bererti

Terbang tinggi ku terbang
Menggapai angkasa
Bila berpaut di sayapmu
Ku mensyukuri
Limpah hidup

Pernahkah pernahkah engkau terfikir
Fikirkan tentangku sakit merinduimu
Tak mungkin tak mungkin aku mampu
Menahan beban sakit hidup tanpa dirimu

Patah sayap ku patah
Tak mampu terbang lagi
Bila tanpa cintamu
Hidupku tak bererti

Terbang tinggi ku terbang
Menggapai angkasa
Bila berpaut di sayapmu
Ku mensyukuri

Patah sayap ku patah
Tak mampu terbang lagi
Bila tanpa cintamu
Hidupku tak bererti

Terbang tinggi ku terbang
Menggapai angkasa
Bila berpaut di sayapmu
Ku mensyukuri
Limpah hidup

ha abis citer melayuu..
nak masuk korea sekali blehh??
eh suka ati aku lahh kan behelog aku haha
skrg ngah gigih folow citer baru.. ade 2
king hotel ade Lee Dong-Wook & Lee Da-Hae
lee dong wook dalam citer ni muka x de perasaan, muka masam, 
muka x mo senyumm eh geram
 tampa nak!
best cita ni dah episod 16. aku ade dwld nak tengok?
meh datang umah aku.. 
heh alah kau dwld je kat gooddrama.net

pastu 'you all sorounded' ade Lee Seung Gi, miyehehee


29 May 2014

Arabian Nights and Purple Walk 2014

Ini adalah kejadian mggu lepassssss
ade sape kesahhh aku update berita basi????
hahaha mak x smpat nak.
banyak hal lagiii smpai x balik umah sendiriii..
ni bapak kau lahhh buat perangai...
nnt die ku babap dieeeeee siap lahhh heee
okeyyy abisss bebelannn...
kita citer arabian nights dulu..
ni anjuran jabatan aku lah.. die buat 'satu majlis tu'
bertema..,
mmg teruja lah kan, jarang jareng bertema bagai ni...
walau aku 20% jek ikot tema tu.
aku lebih teruja tengok kengkawan,..
tengok suasana... meriahhh okeyy.. seronokk
ha ni pic zon merlimau.. pic ni x cukop sorang... 2 jek arab tulin yg lain celop haha.. kehelasss kau jahhhhhh...

kau nak tau arab bagaimana?
ni lah die..
gigih bagai menggunakan khidmad pak google tuuu...
menang kalah belakang citer..
yg penting kepuasann diriii n
kita Njoyyyyyyyyy

ha ni lah muka minah arab tadikk.
gigih okeh besarkan mata yg sesepett tu hehe...

ini kembar x seiras. mak lain. apak lain. umah asing2 hehe
x berapa nak arab.
carik jubah pon last minit semahhh hoiii
jumpa plak sama pesen jast color jek lain..
kita belasahahhhhh lah semahhh

itu muka aku kenyangg okehh..
x kira ape suasana.. efek nak kejam tu x mengira dimana-mana haha

pida & zila...

ni nak citer tuah si unta... hehe
tiap zon ade tugas..
dapat satu gerai n hias lahh ikut tema yg dah ade tu..
zon kita orang gerai roti canai padang pasirr... kehelass kannnn
menang kalah x pikir..
ingatkan x de nombor tau.. x sangka dapat no 3
tu aku kata tuah si unta tu... hek
unta tu geng aku lukis si zila a.k.a minah arab mata sepet tu hehe (angan marah nook )
di bantu oleh kak mar tukang color x de lak pic die x dapat datang..


muka teruja dapat no 3..
kau ade??? yehaaaaa...
n lasttt pic untuk arabian night
pic dengan KB sekali ni..
3 orang x de ni.
masuk hp aku terus x jelas hehe..soryyy hp mak x canggih hehe
okeh tamat arabian night
____________________________________

PurpleWalk


 Abis arabian night smpai umah 12.30. kepukk kepakk 1.30 baru tidooo uwaaa
sok mau bagon pagikkk..
jam 5 dah bagon ting tong akuu.. aku ni jarang tido lambat..
nasib purple walk jam 8. tapi si tatam tu ade sukan pulak. nak bawak bekall..
tatam nak nuget nasib lahh nuget jekk... hehe
 janji dengan geng kita rempit je hari tu..
nak jadikan cerita moto aku x leh start pehhh
baru servis kau pehalll merahhhh oiiii..
dekat 15 minit jugak lah haiii..
gelabah gilakkkk..
 nilah wajah2 kena larikkk..
x lari pon jalan2 susur sungai melaka dari taman rempah tu masuk kampung morten
best lah cantik rumah2 kat situ...
ada satu kejadian x leh lupa otw nak balik carik gerai nak minum2..
ingat geng?, "minah baju ijo hahaha..."
gila budak tu pakai baju jekk..
bukan main lenggang
free show jekk nampak sepende.. bukan sekadar sepende okehh..
tah lah budak sekarang ni.. maruah letak kat lutut tu lah jadik nyee..




18 May 2014

"oreo bubble rice choc"

ehh lama gak kan blog aku senyapp..
tuan blog x de modal nak citer ape..
pas balik kampong tu ehh x bejalan dahhh
dok jek umahh dendiam 
jangan banyak munyikkkk haha..
hari ibu lama dahh belalu..
x de ape menaraikk kecuali mudakk niihh :
Kad hari ibu
ciikgu die siap2 print, siap ade riben pink tingal die color jek..
exsited tggu aku balik kije..
lom sompek mak kau tongkat moto die dah berlarii nak tunjukk.. hhehe comell


eh tajok n3 jauh sasar dah merapuuu dulu hehe
nak citer pasal coklat..
aku n coklat mmg x leh pisahh..
tu ubat stress
baru ni membe buat aku beli kat die.. sedap
paling best masa coklat tu cairr, kau gaul sebati semua benda dalam tu pastu ngappp!!!
nak oder pi fb die klik sini--->Azila Aziz
benda no org kata senang jek nak buat..
eh pada kau yg senang bangat tu sila lahh buat.
aku pemalas nokkk.. mana aku reti nak cairkan cekelat tuu..
baik2 sodap kang jadi ape baik akk belikkk je sonang lahhhh
ha ni seko lagi nak citer..
skrg musim ngawan ke??
eh ade musim2 kew haha
bukan die ni dah mula munyik lain macam.. 
sekali jengah ade pakwe 2 ekor kat depan sangkauu..
ampang gedikk lagikk ekk..
laki aku x kasik die kuar.. dok jek lam sangkar atau bawak masuk dalam kasi tutup itu pintuu..
die tu kicik lagi wehh nak bertenat..
doc tu kata jangan dulu.. umo die lom sesuai untuk hamill
ekk nak sebut hamil ke ehh bunting lahh kott.. ah blasahh hehe
k byee

04 May 2014

Nak citerr...

Nak citer ni, hari ni x pi memana.. hehe
menjaga budak x sihat silih berganti ce wahhh haha
mula2 si tatam demam.cuti 1 mei tu lah die demam.
siap tekak bengkak bagai keluaar ulser kat tekak lagii..
payah gila nak letak ubat kat tekak tu..
pesan kat dia hari2..
minom air banyak2.. air masak biasa tu mmg die x leh minom. menangis2
minom jek air sejok.. hari2 dapat ais cremm ampang gemauu
Adam dah kebah  sikit sambung si bad pulak..
die mula demam hari semalam aku balik kije jam 2 tu dah panas badan die.
tapi demam die pelik sikit..
panas die dah mandi pon x kebah..
smpai pagi ni lah cam tu takot jugak kan.
bapak die bawak pi klinik kuar umah 10.30pagi..
kata die nak pi bawak klinik hamimah kat muar tu. tu mmg klinik biasa anak2 aku kalau x sihat..
keluar jam 10.30, aku dah siap masak dah siap bagi budak makan jam 2 tu x balik2 lagii..
paling bagos apak die x bawak hp.. senak2 perot aku kat umah tggu ni ape cer tak balik2 hok alohh hai..
tunggu punya tunggu 4.30 petang baru sampai..
apak die kata pi klinik hamimah pastu doc situ wat surat pi poliklinik kat maharani. nasib lah belah johor sana ahad kije so tolak poliklinik jek.. kalau cuti mmg parah le kena masuk wad kecemasan tu silap2 malam x balikk lagi..
laki aku kata masuk je poliklinik tu no giliran 100 tuuu diaaa..
sampai sana amik darah bagai, suspek denggi nasib x de.. alhamdulillah..
 ini cerita hari jadi pulak.. bday mak aku 9 mei.. mak sedara aku pon bday sama nan adik die blan mei
kebetulan semua balik sambut sekali arung hari ibu sekali sonang...kita bikin awal lah ingat sonang mau kasi kumpul semua ade ni kan. si ude ngan laki die bikin kek cokolat tu sampai 3 ketol.. teruja sungguh semua jadi..
aku balik kije semua hampir siap..
sempat lah aku tolong mendeko.. stawbry 3 bijik tu aku yg deko.. x payah sarat tu kek i luv u hehe
 sodapp bangattt..
 ha yg ni laa tatikk tak?? he
 swiss roll kit kat.. adik aku bawak sedap okehh
rasa cam kek lapis serawak tu pastu tengah die gulung sekali ngan coklat kit kat seketoll mmg kena lah rasa die
Aku ni ada 2 novel ngah buat review masih dalam draf x siap2 lagi hehe akk kau usia dah makin meningkat ni kan pemalehhh bona..
ehhh betul ke pencen 60 tahun tu??
ok lah bye..