Pages

Ini Blog SaYa.. So suka hati saya lah Sayang!

"Segalanya disini adalah kenangan hidup aku, tak ambil kesah org suka ke tak, kesah ape aku kan haha bercerita tentang ape yg aku suka, tiada kena mengena dgn org lain baik yg masih Hidop @ yang telah tiada.."

10 July 2014

Karipap roti inti daging

Nak citer menu bebuka semalam..
semalam kan off, jadi terajin..
kai ingat senang aku nak rajin kan diri ke haha..
ni ulam pengaga masak lemak ikan sepat masin..
mak aku ade tanam kat belakang umah.. gumok2 daun die geramm kecorr kita haha
cam telebih kunyitt jek kann.. kuning bona kauuu ehhh

Sambal bilis potaii...

haa ni nak citer pasal karipap roti..
aku tengok kat fb... alah fb budak2 berdiet tuu..
x termimpi seumur idop aku leh wat karipap laki aku pon pelik memulaa haha
sbb mmg gupa karipap kan? mkn die dok pikir masa bila kau mengadun tepong wakaka..
pandangan pertama mmg x perasan tu sebenaunye roti..
buat gemok2 inti penuh2.
inti daging tu..
kalau org jual pon begoncang isi dalam tu..
aku buat padat gila..
ade yg merkah masa goreng haha nasib x terburaii..

goreng 10 keping selamatttt sekelip mata... he
laki aku kata : tipuuu..tipuuu pengelat pakai kulit roti tak aciii..
pedulikk akuuu haha janji abisss...
nak resipi? meh aku bagi ni

untuk inti sama cam murtabak popia meh aku c0py jap 

1. kentang 2 biji kasi daduu.. pastu aku rebus
2. bawang aku x suka banyak. so aku guna utk tumis jek sebijik sudahh
3. bawang putih2 bijik kasi hempas jek he
(kau kalau suka bawang letak lah bebanyak x de sape nak marah ko)
4. serbuk kari daging 3 sudu beso. aku suka rasa kari power2.
5. kulit popia ( aku beli saiz beso senag mau lipat)
6. daging kisar ( aku pakai romli nye daging 2 peket, nak letak banyak suka ati)
7. telor 2 bijik
8. minyak
9. garam/pak aji ikot rasa lahh
10. lada basah hiris2 le

Cara masak:

Tumis bawang2 tuu
Masukkan rempah. Tumis bersama hingga naik minyak
Masukkan daging kisar. Tumis hingga daging  masak ( hingga air daging kering )
Tambah garam/pak aji secukup rasa.
Hamper kering masuk lada hirs tu n kentang. Kentang aku dah siap rebus x pe lah kan..
Setelah bahan itu kering, masukkan ke dalam bekas.
Campurkan bersama telur. Telur tidak perlu dimasak . #masukkan telur apabila ready untuk letak bahan2 dalam karipap roti...

okeh dah siap inti bagi sejok sikit.
roti kau gelek bagi leper. buang kulit keras tepi2 tu..
kau tengok gambar..
dah leper roti masuk dalam acuan karipap..
aku guna saiz kecikk cumel tu..
masuk inti satu sudu besar dah cukup gumok dah..
lebih kang barai plak dlm kuali..
pastu tutup n tekan.. dah siap bentuk karipap..
goreng x payah lama lahh
kasik kuning2 perang dah angkat..
garing2 sedappp...

k byeee

No comments: